контрола квалитета
Студијски програм: Прехрамбено инжењерство
Студијско подручје: Контрола квалитета
Студијски програм Прехрамбено инжењерство образује кадрове за обављање професионалне делатности у области Технолошког инжењерства у ужој научној области Прехрамбено инжењерство. У оквиру овог студијског програма образују се и оспособљавају стручњаци способни да самостално организују и воде процесе производње у прехрамбеној индустрији, контролишу сировине, међупроизводе, финалне производе и унапређују постојеће технологије и поступке у области прехрамбеног инжењерства. Осим тога, стечено знање представља потребну теоријску и практичну основу за наставак образовања кроз мастер академске студије и даље.
На основним академским студијама Прехрамбеног инжењерства постоје три изборна студијска подручја: Инжењерство угљенохидратне хране, Технологије конзервисане хране и Контрола квалитета.
Права дефиниција квалитета има смисла само уколико је сагледан и пут његовог достизања. Из ових разлога студенти студијског програма Прехрамбено инжењерство, студијско подручје Контрола квалитета, се упознају не само са технолошким поступцима производње прехрамбених производа различитих група, опремом и процесима у прехрамбеној индустрији, него и са начинима и техникама контроле квалитета. У оквиру студијског подручја студентима се пружају теоријска знања о основама и практичној примени инструменталних, хемијских, сензорних и микробиолошки метода анализе. Кроз велик фонд часова практичне наставе у лабораторијама на савременој аналитичкој опреми студенти ће упознати изазове ове технолошко-аналитичке специјалности.