технологије конзервисане хране
Студијски програм: Прехрамбено инжењерство
Студијско подручје: Технологије конзервисане хране
Студијски програм Прехрамбено инжењерство образује кадрове за обављање професионалне делатности у области Технолошког инжењерства у ужој научној области Прехрамбено инжењерство. У оквиру овог студијског програма образују се и оспособљавају стручњаци способни да самостално организују и воде процесе производње у прехрамбеној индустрији, контролишу сировине, међупроизводе, финалне производе и унапређују постојеће технологије и поступке у области прехрамбеног инжењерства. Осим тога, стечено знање представља потребну теоријску и практичну основу за наставак образовања кроз мастер академске студије и даље.
На основним академским студијама Прехрамбеног инжењерства постоје три изборна студијска подручја: Инжењерство угљенохидратне хране, Технологије конзервисане хране и Контрола квалитета.
Као део прехрамбеног инжењерства, студијско подручје Технологије конзервисане хране се бави изучавањем прераде сировина анималног и биљног порекла у велики број прехрамбених производа. Инжењери овог студијског подручја оспособљени су за рад у погонима индустрије конзервисане хране, сложеним индустријским системима, пројектним организацијама, организацијама које производе опрему за ову област, научним, стручним и педагошким установама, организацијама које се баве дистрибуцијом и контролом квалитета, као и службама за надзор хигијенско–санитарне и здравствене исправности прехрамбених производа.